Zomermatinee: Consort of Voices | 27 juli 2024

Zomermatinee: Antoine Tronquo & Marcel Ketels | 3 augustus 2024
juli 6, 2024
 

INFO


PROGRAMMA

Introductie
De barokke kamermuziek werd sterk beïnvloed door de verschillende stijlen en genres die in de 18e eeuw in Europa circuleerden. Telemann was bijzonder bedreven in het assimileren van Franse, Italiaanse en Duitse stijlen in zijn muziek. Zijn Parijse Kwartetten weerspiegelen deze kosmopolitische benadering, met hun elegante Franse dansen, virtuoze Italiaanse melodiën en stevig Duits contrapunt. J.S. Bach was ook goed bekend met de Italiaanse en Franse muziekstijlen. Zijn triosonates tonen vaak een perfecte balans tussen de strikte contrapuntische vormen en de meer vrije, expressieve Italiaanse melodiëen. D.P.E. Bach, als vertegenwoordiger van de Empfindsamer Stil, bracht een nieuwe gevoeligheid en expressiviteit in de kamermuziek. Zijn werken zijn vaak gekenmerkt door plotselinge harmonische verschuivingen, onverwachte melodische wendingen en een sterke nadruk op emotionele expressie. In dit kamermuziekprogramma presenteert Consort of Voices de beste triosonates en kwartetten van deze drie geniale componisten.

PROGRAMMA

1. Georg Philipp Telemann (1681 – 1767) Quartet VI in e, TWV 43;e4
(Nouveaux quatuor en six suites, Parijs, 1738)
Prélude (A discretion – tres Vite – A discretion) / Gay / Vite / Gracieusement / Distrait / Modéré
voor traverso, viool, viola da gamba en basso continuo

2. Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Triosonate in G, BWV 1038
(niet gepubliceerd, datering: Leipzig 1732-1735)
Largo / Vivace / Adagio / Presto
voor traverso, viool en basso continuo

3. Georg Philipp Telemann
Quartet IV in h, TWV 43:h2
(Nouveaux quatuor en six suites, Parijs, 1738)
Prélude / Coulant / Gai / Vite / Triste / Menuet
voor traverso, viool, viola da gamba en basso continuo

4. Carl Philipp Emanuel Bach (1714- 1788)
Triosonate in D, Wq. 151
(niet gepubliceerd, datering: Potsdam, 1747)
Andantino / Largo e sostenuto / Allegro assai
voor traverso, viool en basso continuo

UITVOERENDEN

Consort of Voices (*2010) wil haar publiek verrassen en ontroeren met de mooiste muziek uit de barok. Hierbij is een historisch geïnformeerde aanpak richtinggevend. Dit houdt in dat we ons bij het vertolken van de muziek verdiepen in de muziekpraktijk van de barok. Studie van zangtechniek, speelstijl, muzieknotatie, muziektheorie en oude instrumenten zijn daarbij belangrijke onderdelen van het artistieke proces. Uitgangspunten voor onze uitvoeringen zijn onder andere enkelvoudige vocale bezettingen (OVPP: One Voice Per Part) en gebruikt van historische instrumenten of kopieën daarvan. Het ensemble heeft een belangrijke focus op het minder bekende repertoire uit de zeventiende eeuw. Meer informatie of inschrijven op onze nieuwsbrief? Bekijk www. Consortofvoices.nl.

Gepassioneerd door oude muziek en oude instrumenten voltooide Bárbara Ferrez haar master in barokfluit bij prof. Frank Theuns aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ze was lid van de Collegium Vocale Gent Academy, Ton Koopman Academy en Freiburg Akademie. Momenteel is ze lid van de Orchestra of the Age of the Enlightment Experiunce Academy. Ze werkt samen met oude-muziekensembles als B’Rock, L’Argeggiata, La Petite Bande, Anima Eterna Brugge en Consort of Voices.

Yumina Ishii is een Japanse barokviolist. Ze studeerde af aan de Tokyo University of the Arts in 2016 en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in 2019. Ze werkt met de Nederlandse Bachvereniging, Collegium Vocale Gent, Collegium Marianum, Das Neue mannheimer Orchester en Centre de Musique Baroque Versailles. Ook trad ze op op Festival Oude Muziek Utrecht, Schwetzinger SWR Festspiele, en Musikfest Bremen. Haar leraren zijn onder meer Keiko Watanabe, Natsumi Wakamatsu, Enrico Gatti, Ryo Terakado en Leila Schayegh

Anna Lachegyi, geboren in Vác, Hongarije, komt uit een familie van musici. Ze studeerde cello aan de Academie voor Muziek van Debrecen, Hongarije. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde ze viola da gamba bij Mieneke van der Velden en Philipp Pierlot en barokcello bij Caroline Kang. Ze verdiepte haar kennis in masterclasses bij Jordi Savall, Laurence Dreyfus, Marianne Müller en Vittorio Ghielmi. Ze trad op met ensembles uit heel Europa, zoals Ricercar Consort, Orfeo Baroque Orchestra en Solamente Naturali op tal van muziekfestivals: Utrecht Early Music Festival, MA Festival en La folle journëe.

André Poortvliet heeft een passie voor barokmuziek en deelt deze graag met het publiek door het geven van concerten op Klavecimbel, historische orgels of met ensemble Consort of Voices. Hij volgde klavecimbel- en orgellessen en lessen basso continuo bij Leen de Broekert, die een grote inspiratiebron vormde. Daarnaast waren de privélessen klavecimbel bij Bob van Asperen belangrijk in zijn ontwikkeling. Ook volgde hij masterclasses bij onder ander Pierre Hantaï, Christophe Boussert en Marieke Spaans. Hij is organist van de Oostkerk in Middelburg (De Rijckere-orgel 1783). In 2020 initieerde hij een nieuw meerjarenproject rondom de orgel- en klavecimbelmuziek van J.S. Bach.


.