Peperbusseconcert: Meleas Trio | 12 oktober 2024

Peperbusseconcert: ToeAc | 23 november 2024
november 28, 2023
 

INFO


PROGRAMMA

Concertprogramma „Licht & Liebe“Franz Peter Schubert (1797-1828)

Auf dem Strom D943
Die Forelle D550
Licht und liebe D352
Entre Acte n°2 (from Rosamunde) D797
Der Zwerg D771
Deutsche Tanze (selection) D366
Der Hirt auf dem Felsen D965
Balletmusik (from Rosamunde) D797
Romanze (from Die Verschworenen) D787
Nacht und Träume D827

UITVOERENDEN


Meleas - op historische instrumenten

Griet De Geyter, soprano
Rik De Geyter, clarinet – Replica of Heinrich Grenser by Peter van der Poel
Nicolas Callot, fortepiano – Replica of Conrad Graf by Jos Raets

Meleas is een Belgisch trio bestaande uit sopraan Griet De Geyter, klarinettist Rik De Geyter en pianist Nicolas Callot. Bij hun ontstaan debuteerden zij met ́Das himmlische Leben ́, een concertprogramma met romantische muziek van Schumann, Mahler en Brahms waarmee ze toerden in België en Noorwegen. Daarnaast maakten ze een filmopname van het 4de deel van Gustav Mahler ́s 4de symfonie in het Vleeshuismuseum in Antwerpen en gaven ze een masterclass aan het Institutt for Musikk van NTNU, Trondheim. Individueel zijn de leden actief op concertpodia in binnen- en buitenland. Hun biografieën en de concertkalenders op hun persoonlijke websites getuigen hiervan:
www.grietdegeyter.be
www.rikdegeyter.wordpress.com
www.nicolascallot.be

Een avond, wat vrienden bijeen, iemand tokkelt afwezig op de pianoforte, “en deze vrouw hier heeft een voortreffelijke stem!”, haar broer haalt snel zijn klarinet, “waar is de partituurkast?”. De avond is zo gevuld.

Dit concertprogramma is gegroeid vanuit hun liefde voor historische instrumenten en nieuwsgierigheid naar historische uitvoeringspraktijk. Het vele snuisteren in Schubert ́s enorme oeuvre en het verlangen naar levende klanken bracht het repertoire van deze opname samen. Met de nodige fantasie brengt Meleas Schubert ́s muziek terug naar het Wenen van begin 19de eeuw. Niet noodzakelijk de grote boulevards en pleinen maar graag ook de steegjes en achterkamers. Het authentieke instrumentarium neemt u mee naar unieke woonkamers en koffiehuizen waar Schubert met zijn bonte verzameling vrienden samenkwam. Het idee van spontaan musiceren met de toevallige aanwezigen resulteert in originele en bewerkte partituren, met hier en daar wat extra fantasie en kwinkslagen. Geen hoge hoeden bij Meleas maar aan intimiteit geen gebrek.


.