AARDENBURG BACHSTAD

BESTUUR BACH COMITE AARDENBURGTRADITIE

Bach-Comité Aardenburg organiseert sinds 1954 de Matthäus-Passion in de Sint-Baafskerk voor zo’n 1.200 bezoekers. De stichting streeft ernaar het werk van J.S. Bach en dat van zijn tijdgenoten op verschillende manieren onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek. Wij bieden ensembles een inspirerend podium in de meer dan 1050 jaar oude Sint-Baafskerk. Vanwege het gerenommeerd akoestisch vermogen en de buitengewoon bijzondere sfeer biedt de kerk het hele jaar door een perfecte match voor evenementen. De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach in de aloude Sint-Baafskerk te Aardenburg is inmiddels meer dan gevestigde traditie. De samenwerking tussen de Nederlandse Bachvereniging (NBV) en onze stichting mag dan ook uniek genoemd worden. Met trots kan Aardenburg een Matthäus-Passion claimen die aan bezetting en uitvoering gelijkwaardig is aan die in Naarden. Daarnaast biedt Bach-Comité Aardenburg binnen haar mogelijkheden ondersteuning aan oude muziek gerelateerde evenementen en activiteiten in en rond Aardenburg.

EDUCATIEF PROJECT

Gedurende een aantal jaren is er voor scholieren een educatief project rond de muziek van J.S. Bach en de Matthäus Passion in het bijzonder. Scholieren in het vervolgonderwijs maken zo kennis met allen die bij de uitvoering betrokken zijn: het orkest, het koor, de solisten en de Sint-Baafskerk. Het educatief project wordt afgesloten met het bijwonen van de uitvoering. Als BCA en NBV hopen we ook op deze wijze een traditie van generatie op generatie te continueren.

UITVOERING

De Matthäus-Passion in Aardenburg is een vast gegeven, ook wat het tijdstip aangaat. De paastijd kan lang vooruit worden berekend, want Pasen valt elk jaar op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Elk jaar op de zaterdag vóór Palmzondag is in de Sint-Baafskerk de uitvoering van de Matthäus-Passion.

TOEKOMST

De Stichting Bach-Comité Aardenburg hoopt deze zo waardevolle traditie, waarmee velen zich zo verbonden weten, met steun van de gemeente Sluis, de Provincie Zeeland, private sponsors en adverteerders tot in lengte van jaren te continueren.