Ensemble Mirac | 18 maart 2023

Matthäus Passion | 1 april 2023
mei 3, 2022
 

INFO


PROGRAMMA

Na het succesvolle en uitverkochte openingsconcert van onze reeks Peperbusse-concerten kijken we al weer uit naar het tweede evenement: een optreden van het ensemble 'Mirac', waarin de van oorsprong Zeeuws-Vlaamse Maaike Roelofs de cello bespeelt. Dit concert zal plaatsvinden op zaterdag 18 maart a.s. om 20.00u. Maaike, die samen met kleinkunstenaar Adrie Oosterling en haar zus Martha Roelofs het trio 'Lienen aan Locht' vormt, is van vele markten thuis. Als zangeres, celliste en specialiste op de barokcello maakt zij deel uit van diverse ensembles, waaronder het trio 'Mirac', dat, naast celliste Maaike, bestaat uit blokfluitiste en musicologe Marjolein van Roon en de Braziliaanse Regina Albanez op theorbe en gitaar. Ensemble MIRAC presenteert met programma Grace & Gesture een avontuurlijk inkijkje in 17e en 18e eeuwse muziek. De luisteraar wordt uitgenodigd vooral te luisteren vanuit het perspectief van de speler. De speler (ver)toont de binnenkant van de noten, of zoals Johann Joachim Quantz in 1752 zei: de uitvoering is de ziel van de compositie (“executio anima compositionis”). Een niet geringe opdracht, maar iedere musicus neemt de uitdaging aan om het binnenste van een partituur naar boven te halen. Het “geheim” van de speler is de klinkende vertaling van dit mysterie. Een bijzonder aspect daarbij is de invloed van de menselijke stem op de instrumentale techniek. Als avontuurlijk tegenwicht én illustratie zullen er intermezzi te horen zijn, die geïnspireerd zijn op traditionele muziek (o.a. Joods en Zuid-Amerikaans). Verder klinken er o.a. werken van Dario Castello, Benedetto Platti, Gaspar Sanz en Jean Martin Hotteterre. Marjolijn van Roon zal een en ander toelichten tijdens het concert.

UITVOERENDEN

ENSEMBLE MIRAC bestaande uit: Maaike Roelofs, cello, Marjolein van Roon,blokfluiten, Regina Albanez, theorbe/gitaar,


OVER HET CONCERT

MAAIKE ROELOFS studeerde cello aan het conservatorium van Amsterdam bij Anner Bijlsma. Na haar eindexamen specialiseerde zij zich op de barokcello aan de Akademie für alte Musik in Bremen. Vanaf die tijd speelde zij in verschillende orkesten, waaronder het "Nederlands Begeleidingsorkest". Momenteel is zij lid van enkele kamermuziekensembles, waaronder het "Barlheze Consort" en ensemble "Mirac". Maaike is lid van "Novaja Shira", een groep rond Shura Lipovsky, die traditionele Joodse muziek ten gehore brengt. Samen met de Zeeuws-Vlaamse kleinkunstenaar Adrie Oosterling en met haar zus Martha Roelofs vormt zij een trio. Het repertoire van de groep omvat zowel liederen van Liselore Gerritsen, Marlene Dietrich en Jacques Brel, als Zeeuwse ballades. In juni 2017 kwam haar cd "Lienen aan Locht" uit, met gedichten van haar vader Lerus Roelofs, op muziek gezet door verschillende componisten. Naast haar concertpraktijk geeft Maaike Roelofs privéles in Amsterdam. Zij is als docent verbonden aan de Zeister muziekschool.
De Braziliaanse REGINA ALBANEZ studeerde klassiek gitaar ( bij Henrique Pinto), cello ( bij Zygmunt Kubala) en compositie aan de Universiteit van Campinas (Sao Paulo). Daarna studeerde ze renaissance- en barokluit, theorbe en barokgitaar bij Toyohiko Satoh aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze in 1993 haar studie afsloot. Zij nam deel aan masterclasses van Andrew Lawrence-King, Hopkinson Smith, Duo Assad, Abela Carlevaro, Aude Vanackere ( barokcello) en Fernando Albuquerque (modern cello). Regina is een van de meest actieve luitspelers in Nederland; ze speelde o.a. met het Nederlands Kamerorkest en Nederlands Kamerkoor, De Nederlandse Bachvereniging, Combattimento, Cappella Amsterdam, Concerto Palatino, het Utrechts Barok Consort, Frank Groothof en Currende. Ze speelde in het Netwerk voor Oude Muziek en in vele andere series in Nederland. Naast haar concerten in Nederland trad Regina op in festivals voor oude muziek en in concertseries over de hele wereld, waaronder Innsbruck, Londen, Rio de Janeiro, Tokio, Berlijn, Dublin, Washington D.C., Seoul, Reykjavik, Nordmalin (Zweden), Parijs, Brugge, Brussel, Sao Paolo en Bazel. Ze maakte radio-opnamen voor onder andere Radio France, AVRO, Radio 4, Braziliaanse Radio en SESC Televisie, de Duitse en IJslandse Radio. Met verschillende kamermuziekensembles maakte zij talloze cd's. Met vijf verschillende ensembles heeft ze in totaal negen prijzen behaald tijdens verschillende edities van het Internationaal Van Wassenaer Concours voor Oude Muziek. Regina is lid van de ensembles La Primavera, La Suave Melodia, Dulcibella, Musica Ficta, Musica Temprana, en Musica Glorifica. Ook speelt ze in instrumentale duo's en begeleidt ze zangers. Regina geeft regelmatig cursussen in Brazilië en in Nederland. Ze geeft ook celloles bij het Leerorkest in Amsterdam en gitaar bij Pola Studio in Den Haag. Regina is tevens een talentvol componiste. Werk van haar is uitgegeven bij GSP in San Francisco.
MARJOLEIN VAN ROON is blokfluitiste en musicologe (specialisaties oude muziek en etnomusicologie). Naast haar werk als docent op het Artez-Conservatorium en o.a. op de Zeister Muziekschool gaf zij concerten en masterclasses in Europa, de Verenigde Staten en Japan met zowel oude muziek als ook eigentijdse muziek. Daarnaast studeerde zij cum laude af als musicologe. Op dit moment is zij tevens co-producer en speler in Ensemble Novaya Shira (wereldmuziek vnl Jiddische muziek), dat onder leiding staat van de befaamde zangeres Shura Lipovsky (www.shuralipovsky.com). Met de Amsterdamse Bachsolisten gaf zij concerten onder leiding van Roy Goodman en Richard Egarr en werkte met hen mee aan een cd met de Brandenburgse Concerten van J.S. Bach. Bovendien heeft zij een paar bijzondere cd-produkties tot stand gebracht: de cd GRACE & GESTURE met het baroktrio Ensemble MIRAC, waarbij zij een tekst voegde over spelersopvattingen in de barok en de cd annex gedichtenbundel SILK waar vijftien gebundelde gedichten parallel lopen met vijftien tracks, korte opnames van oude muziek en bewerkingen daarvan, in korte secties ingedeeld en gescheiden door vier elektronische intermezzi

.