parallax background

Bach Cantate | 16 juni

Sint Baafskerk Aardenburg binnen
Baafse Beleving | 23 juni 10.00 uur
april 8, 2019
Matthäus Passion | 04 april 2020
mei 28, 2019
 

INFO

PROGRAMMA

Johann Sebastian Bach – BWV 173 “Erhöhtes Fleisch und Blut”
Johann Sebastian Bach – BWV 173a “Durchlauchster Leopold”
Instrumentaal intermezzo voor 2 traversi
Johann Sebastian Bach – BWV 134a “Die Zeit, die Tag und Jahre macht”


UITVOERDERS

Artistieke leiding
Bart Naessens

Zang
Sopraan Kristen Witmer (solo) – Elisabeth Hermans
Alt Clint Van Der Linde (solo) – Jonathan Deceuster
Tenor Sean Clayton (solo) – Yves Van Handenhove
Bas Tiemo Wang (solo) – Philippe Souvagie

Instrumentaal ensemble
Viool 1 Lidewij Van Der Voort
Viool 2 Elise Van Der Wel
Viola Manuela Bucher
Cello Thomas Luks
Violone Elise Christiaens

Traverso 1 Jan Van den Borre
Traverso 2 Carlota Ingrid Garcia

Organo Bart Naessens


LUXE DINER

Met de twee wereldlijke cantates die Bach in Arnstadt als huldigingsmuziek voor zijn geliefde vorst componeerde sluiten we het concertseizoen van Aardenburg Bachstad af. Aansluitend verzorgt chefkok Marcin Beaufort, bekend van o.a. sterrenenrestaurant Sel Gris (Knokke, B) een luxe diner in de Sint-Baafskerk.


Aanvang diner: 19.00 uur

Marcin Beaufort

OVER HET CONCERT

In 1717 overkwam de tweeëndertigjarige Johann Sebastian Bach iets vreemds en onverwachts. Tot dan toe had hij steeds moeten knokken voor een goede betrekking als organist of hofmusicus. Maar nu wou de muziekminnende vorst Leopold van Anhalt-Köthen hem absoluut als nieuwe Kapelmeister voor zijn hof engageren. Bach werd gelokt met een uitstekende vergoeding, comfortabele werkomstandigheden en dito huisvesting… ook in de achttiende eeuw was headhunting geen loos begrip.
Vorst Leopold had Bach leren kennen aan het hof van zijn schoonbroer hertog Ernst August van Weimar en was meteen in de ban van zijn talenten. Sinds augustus 1717 waren de contacten tussen Leopold en Bach heel intens en werd Bachs carrièreswitch voorbereid. Bachs ongeduld om Weimar voor Anhalt in te ruilen brak hem nog zuur op. Omdat hij hertog Willem Ernst “vergat” ontslag te vragen liet deze Bach wegens “halsstarrigheid” een viertal weken opsluiten.
Uiteindelijk verhuisden de Bachs in december 1717 naar Anhalt-Köthen. Bach bracht er, naar eigen zeggen, de gelukkigste jaren van zijn leven door. De hofkapel bestond uit vooraanstaande musici met wie het aangenaam musiceren was, vorst Leopold was muzikaal gecultiveerd en vol begrip en bewondering voor Bachs kunst. Uit dit wederzijds respect ontstond al snel een verhouding die men als vriendschap kon omschrijven, wat destijds erg ongewoon was tussen edelen en gewone burgers. Jaren later nog, na de vroegtijdige dood van Leopold, zal Bach hem zijn “innig geliebten Fürst Leopold” noemen.
In dit programma brengt BachPlus twee wereldlijke cantates die Bach in Arnstadt als huldigingsmuziek voor zijn geliefde vorst componeerde.


 

€ 25,- / € 75,-

Ticket / Ticket incl diner


(inclusief bijkomende kosten)