Zomermatinee concerten brengen de echte zon in Nederland
Jeanette Vergouwen-de Caluwe
De Zomer Matineeconcerten gingen zaterdag 20 juli van start in de Sint-Baafskerk in Aardenburg. BachPlus dirigent/organist Bart Naessens en cellist Roel Dieltiens brachten met werken van Bach, Gabrieli, Bononccini en De Fesch de echte zon in Nederland.
Een zonovergoten, warme dag, een aangenaam koele kerkruimte en een heerlijk ontspannen en rustgevend concert, wat wil een mens nog meer.
De Toccata en Fuga in d (BWV 565) is een van de bekendste orgelweken van Bach, mede te danken aan de Disneyfilm Fantasia waar de muziek voor gebruikt werd. Bart Naessens speelde dit werk op het groot orgel en het was geweldig dat op een scherm de organist en de orgelklavieren te zien waren. Zo kon je de verfijnde registratie volgen en de afwisseling van de fuga thema’s, door de linker- en rechterhand, de voeten en op de twee manualen, nu visueel volgen. Naessens verzorgde een uitgebalanceerde vertolking met een mooie afwisseling tussen verfijnd en virtuoos spel, en stevige akkoorden.
De Italiaan Dominico Gabrieli (1651-1690) was een virtuoze cellist. Roel Dieltiens speelde Ricercare 1, een solowerk met een prachtig thema, rustgevend en melodieus. Daarna werd de Sonate in G voor cello en Basso Continuo (BC) vertolkt. De langzame delen klonken ernstig en vredig en de snelle delen levendig. Er werd smaakvol gefraseerd. Deze twee musici voelen elkaar perfect aan.
Sonate voor cello en kistorgel in D (BWV 1028) van Bach klonk qua stijl meer in klassieke- dan in barokstijl. Ook dit werk kent een afwisseling van langzame en snelle delen. Het samenspel was knap en subtiel. Het Adagio was een pareltje van samenwerking en in het Allegro was het net of de twee instrumenten achter elkaar aanliepen met melodieuze, verfijnd gespeelde, thema’s.
Giovanni Bartista Bononcini (1670-1747) was een cellovirtuoos die ook componeerde. Hij schreef vele vocale werken en dat kwam ook uit in de Sonate in A voor cello en BC. De muziek is heel zangerig en dansant, met mooie accenten in het Allegro en een knappe en interessante afwisseling van tempi in de twee Menuetten.
Eervol was het dat Roel Dieltiens vertelde dat zij als twee Vlamingen in Aardenburg het concert wilden afsluiten met een compositie van de Nederlander Willem de Fesch (1687-1761). Ook vertelde Dieltiens dat hij als cellist geen muziek kon maken zonder strijkstok en dat de strijkstok waarmee hij al jaren speelde, gemaakt was door een strijkstokkenmaker uit Aardenburg (Henk Cornelissen †2014).
Klonk de Sonate in A op.13 nr. 6 voor en cello en BC daarom zo mooi? Het Larghetto met de gloedvol gebrachte langzame melodie en onverwachte rustmomenten contrasteerde mooi met de ritmische accenten in het Alle Breve en de spannende snelle frases in het Allegro. De invloed van Vivaldi op De Fesch werd door de twee musici nog eens onderstreept in de toegift: Etude voor cello en BC van Antonio Vivaldi.
Met deze Zomermatinees op de komende zaterdagmiddagen zorgt het Bachcomité Aardenburg absoluut voor zonnige en heerlijke momenten. Mis deze kans niet.
De volgende concerten zijn 27 juli barokensemble Consort of Voices Traverso, barokviool, viola da gamba en klavecimbel, 03 augustus Antoine Tronque (orgel/klavecimbel) en Marcel Ketels (blokfluit en traverso). 10 augustus Esra Jonckman (blokfluit) en Jos Vogel (orgel) 17 augustus Sigiswald Kuijken (viola da gamba, violoncello da spalla, viool) en Hsiu Tzu Ryan (klavecimbel), Duo Dam & Does (klarinet en piano) en 31 augustus (orgelconcert).