Recensie S. Kuijken 19/11/2021

Recensie Ensemble Lyrico
augustus 21, 2023
Recensie Capriola di Gioia 22/7/2023
juli 31, 2023

Sigiswald, Sara, Marie Kuijken

3 Kuijkens, een gouden combinatie

 

Jeanette Vergouwen

 

Het is wonderbaarlijk dat vele musici tot op hoge leeftijd blijven optreden. Bij sommige denk je wel eens, was maar eerder gestopt! Bij een aantal toppers is de kwaliteit zo hoog dat je er nooit genoeg van krijgt. Dat gevoel had ik tijdens het recital van Sigiswald Kuijken, vrijdag 19 november 2021, in de Sint Baafskerk in Aardenburg.

Een optreden van deze violist is altijd verrassend. Wat mij zo bekoort is de eenvoud van deze man die zonder kapsones gewoon muziek maakt. Zijn uitleg bevat humor en zijn overdracht op en relatie met het luisterend publiek zijn aanstekelijk.

Het programma was afwisselend en aantrekkelijk. De kwaliteiten van Mozart werden op verschillende manieren geëtaleerd en Sigiswald Kuijken trad op met twee van zijn dochters die speciaal overgekomen waren uit Zwitserland en Frankrijk. Marie bespeelde een pianoforte zonder voetpedalen. Mozart speelde tijdens zijn korte leven ook op een dergelijk instrument. Zij speelde het solowerk op een sprankelende, originele wijze. De spanning werd opgebouwd en mondde uit in een (zelden gehoord) snel tempo tijdens het slotdeel.

Sigiswald en dochter Marie vertolkten een vioolsonate waarin de fraseringen zorgden voor een speciale dynamiek. Met dochter Sara (altviool) speelde Sigiswald Kuijken het duo voor viool en altviool. Een werk dat Mozart schreef om zijn vriend Michael Haydn te helpen. Die moest voor aartsbisschop Colloredo zes duo’s componeren, maar kon zijn taak, wegens ziekte niet afronden, Mozart schreef de laatste twee in twee dagen. Twee sonore werken met een rijke polyfonie. Vader en dochter zitten op dezelfde golflengte. Ze voelen elkaar moeiteloos aan en dat leverde een interpretatie op die majestueus overkwam. Het tweede deel klonk intens, poëtisch en soms zelfs melancholisch. Het slotdeel met ingenieuze variaties, was een pareltje dat telkens opnieuw schitterde.

De drie Kuijkens speelden als slotwerk van dit recital een Trio voor viool, altviool en pianoforte. Ook in dit werk viel op dat deze musici elkaar feilloos aanvoelen en stijlvol en vooral doorvoeld musiceren. De drie Kuijkens zijn een gouden combinatie. Een concert van deze musici is steeds een belevenis. 

In 2022 wordt het 50-jarig bestaan gevierd van La Petite Bande van Sigiswald Kuijken, waarin zijn vrouw Marleen altviool speelt. Een gouden bekroning van noeste arbeid, diepe muzikaliteit en een passie voor de barok- en klassieke periode.