Recensie Matthäus Passion 2019

BachPlus De Wereldlijke Bach
Recensie BachPlus 1 december 2019
december 2, 2019
BachPlus
Recensie BachPlus 2 oktober 2016
november 7, 2019
Philippe Herreweghe, foto Michiel Hendryckx

Philippe Herreweghe

Serene Passion met ontroerende momenten

Als de wind buiten winters aandoet, is het heerlijk om als toehoorder ondergedompeld te worden in een warm muzikaal bad. De jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion van Bach zaterdag in Aardenburg was meer dan dat.

Door: Jeannette Vergouwen, in PZC/BN de Stem / Foto: Michiel Hendryckx

Wat maakt deze (Naarden) uitvoering door de Nederlandse Bachvereniging (NBV) nu zo speciaal? Zelfs na 35 keer deze Passion door de NBV gehoord te hebben, ontdek ik elke keer iets nieuws. Dat is de verdienste van dit gezelschap dat elk jaar een andere dirigent vraagt, die zijn visie op dit magistrale werk overbrengt op de musici.

De ene dirigent legt de nadruk extra op de dramatiek, de ander op de tekstexpressie. Philippe Herreweghe is de man die het werk ten gronde heeft bestudeerd en die alle kansen geeft aan de melodische lijnen en de tekstinhoud. Dat vertaalde zich in enkele geweldige interpretaties. De woorden die soms met een ademhalingsrust werden gezongen zodat ze bijna staccato overkwamen. En die tekst drong extra door, zoals bij de basaria Gerne will ich mich bequemen en het recitatief voor de sopraan aria Aus Liebe.

Verfrissend was ook de aanpak van de koralen. Herreweghe zorgde ervoor dat het rustpunten waren, maar bovendien werd de spanningsboog vergroot door het soms wel en soms geen gebruik van de fermate. Absoluut geweldig vond ik dat ook de voorlaatste toon van het koraal iets langer werd aangehouden waardoor de fermate erna nog overtuigender overkwam. Ook de opstelling van de solisten in de twee koren was een vondst, het kwam vooral de balans tussen instrumentale en vocale partijen ten goede.

Deze Matthäus ademde van begin tot eind. De solisten: Jacob Pilgram/evangelist, Hana Blaziková/sopraan 1, Alex Potter/alt 1, Julian Habermann/tenor 1, Kresimir Strazanac/bas 1/Christus, Grace Davidson/sopraan 2, David Erler/alt 2, Benedict Hymas/tenor 2 en Wolf Matthias Friedrich/bas 2 waren top. Ze beschikten allen over een grote tessituur en vulden hun rollen doordringend. Een heerlijke vertellende evangelist, een serene Jezus die bovendien de laatste twee basaria’s mooi overbracht, een dramatisch sterke eerste bas met een schitterende dictie, twee zuivere blanke tenorstemmen en een frisse tweede sopraan en -alt met blanke, heldere stemmen. Sopraan 1 schitterde in de aria Aus Liebe en alt 1 bracht zijn aria’s (en dus niet alleen Erbarme dich) mooi, strak, zuiver en overtuigend. Geen wonder dat het duet So ist mein Jesus inclusief de sterke uitroepen van koor 2 zo intrigerend overkwam.

Deze uitvoering is er een met een gouden randje, door de serene leiding en vooral de magistrale wijze waarop de instrumentalisten begeleiden. De obligate partijen van opoe’s, cello, viool en gamba waren subliem en gaven extra glans.

Matthäus Passion Bach door vocale Ensembles en instrumentalisten van de NBV, solisten, Kampen Boys Choir o.l.v. Philippe Herreweghe. Gehoord zaterdag 13 april in Sint Baafs in Aardenburg.