Recensie Matthäus Passion 2016

Vaclav Luks
Recensie Matthäus Passion 2017
september 26, 2019
Recensie Matthäus Passion 2015
september 26, 2019

Doorvoelde uitvoering met emotionele topmomenten

Door Jeanette Vergouwen

Na meer dan 60 uitvoeringen van de Matthäus Passion van Bach live te hebben gehoord, is het toch verrassend om weer iets anders te ontdekken in deze compositie, die jong en oud, gelovigen en muziekliefhebbers, boeit. Over de Matthäus raakt men niet uitgepraat. Het meemaken van een uitvoering is voor iedereen een speciaal gebeuren. Na afloop hoor je opmerkingen als: dit was de mooiste die ik ooit gehoord heb, de muziek kwam helemaal binnen, wat een sfeer en wat een geweldige solisten. Ook de muziekliefhebbers die graag zout op kleine slakjes leggen, hoor je vertellen, dat er enkele ongelijkheden waren en dat het openingskoor rommelig begon. Steevast is iedereen het ermee eens dat de aria’s Erbarme dich en Aus Liebe weer door merg en been gingen en dat de koralen zo hemels mooi waren.
De Nederlandse Bachvereniging (NBV) brengt elk jaar andere nuances aan en daardoor blijft de vertolking boeien. De geblesseerde Jos van Veldhoven dirigeerde slechts met één arm. Door zijn jarenlange samenwerking met zijn NBV en de kwaliteiten van zijn musici had dit geen gevolgen.

Waren er verschillen met voorgaande uitvoeringen? Wel degelijk, maar iets minder opvallend. De asymmetrie tussen de koren was minder groot, maar toch duidelijk aanwezig, waardoor de dialogen van solist en koor II transparant waren en het ook de tweekorigheid ten goede kwam. De behandeling van de fermaten in de koralen was afwisselend en de accelerando’s in de turbaekoren klonken suggestief. Ook vernieuwend was de keuze van een evangelist (Benjamin Hulett), die het theatrale (bijna opera-achtige) van de verhaaltekst enorm onderstreepte.

Waren er enkele ongelijkheden? Ja, natuurlijk het is en blijft mensenwerk en gladgepolijste uitvoeringen zijn net zo erg als aria’s die met overdreven vibrato gezongen worden. Door de stijlvolle en accurate directie werden de muzikale hoogtepunten extra onderstreept De sopranen Maria Keohane en Griet de Geyter zongen zuiver en met een doorvoelde emotie, de alten Maarten Engeltjes en David Allsopp zongen vibrato arm en met intense passie. De twee moeilijke tenoraria’s werden knap gezongen met als hoogtepunt de aria Geduld. Charles Daniels interpreteerde deze venijnig, passioneel en vooral spannend. Hij werd ook geholpen door de prachtig gespeelde obligate gambapartij. Steven MacLeod zong zoals altijd sonoor en warm en de orkesten speelden fenomenaal. Het slotkoor klonk huiveringwekkend mooi.

Matthäus Passion
Van J.S. Bach. Door NBV, solisten o.l.v. Jos van Veldhoven. Gehoord zaterdag 19 maart in de Sint-Baafskerk in Aardenburg