Recensie Matthäus Passion 2012

Peter Dijkstra
Recensie Matthäus Passion 2013
september 26, 2019
Konrad Junghänel
Recensie Matthäus Passion 2011
september 26, 2019

Matthäus Passion van Bach blijft boeien

 

Door Jeanette Vergouwen

 

Als de uitvoering van de Matthäus Passion van Bach door de Nederlandse Bachvereniging (NBV) in één woord beschreven moet worden is dat: evenwichtig. In de 30 jaar dat ik jaarlijks dit passiewerk bijwoon, heb ik nog nooit zo’n mooie evenwichtige interpretatie gehoord. Niet dat er niet enkele mindere momenten waren, maar slechts een kniesoor maakt hier opmerkingen over. Perfect is een uitvoering nooit, maar de NBV benaderde wel de perfectie.

De koralen klonken anders vanwege het afwisselend gebruik van de fermates, de turbaekoren waren fel, expressief en dramatisch geladen en de bijdragen van de solisten waren, op de tenoraria in deel I na, verbluffend goed.

Jos van Veldhoven weet telkens te verrassen. Hij voert enkele kleine veranderingen door en dat maakt deze editie 2012 boeiend. Hij doorbreekt de symmetrie van de dubbelkorigheid door een belangrijke rol te geven aan het tweede solistenkwartet. In de aria’s met een repliek van het volk of de gelovigen, werd het commentaar alleen door dit kwartet gezongen. Dit kwam ten goede aan de directheid en de timbrehomogeniteit. De cantus firmus van de zes jongens van het Kampen Boys Choir in het openingskoor was, omdat ze pal vóór het publiek waren geplaatst, duidelijker. Dat zij ook sommige koralen meezongen, was een aanwinst. Heel bijzonder vond ik de inlas van de rusten na de woorden Wen en Wie in het openingskoor. Hierdoor steeg de spanning en kwam de asymmetrische structuur goed uit.

Het orkest, dat prachtig speelde en absoluut scoorde in de obligate partijen, was verjongd. Ook de solistencast was grotendeels nieuw. Evangelist Benjamin Hulett overtuigde volledig met zijn krachtige verteltrant en doorvoelde interpretatie. Andreas Wolf zong de Christusrol in een stevig tempo en toch sereen. Alt Maarten Engeltjes zong de aria Erbarme dich hemels en zorgde, net als sopraan Dorothee Mields in de aria Aus Liebe, voor de bekende koude rillingen. Tekenend was dat het zonlicht op enkele betekenisvolle momenten doorbrak.

Matthäus Passion van Bach

Door de Nederlandse Bachvereniging, orkest en ripiënisten, Kampen Boys Choir en solisten o.l.v. Jos van Veldhoven.