Recensie Matthäus Passion 2010

Konrad Junghänel
Recensie Matthäus Passion 2011
september 26, 2019
Lars Ulrik Mortensen
Recensie Matthäus Passion 2009
september 26, 2019
Jos van Veldhoven, foto Jos Wouter Jansen

Andere invulling dubbelkorigheid overtuigend

 

Door Jeanette Vergouwen

 

Jos van Veldhoven blijft, zoals meer dirigenten, zoeken naar de juiste interpretatie van de Matthäus-Passion van Bach. Allen willen de authenticiteit zo dicht mogelijk benaderen. Of Bach gewerkt heeft met een groter koor 1 en een solistisch koor 2 blijft een vraag, maar door deze bezetting klonken verschillende aria’s en koren anders en heel wat details en nuances kwamen beter uit. Nooit hoorde ik het duet So ist mein Jesus zo spannend, en was het verschil met het hierop volgende bekende koor Sind Blitze zo dynamisch. Ook in de altaria Sehet, Jesu hat die Hand was de respons van koor 2 heel overtuigend.

De omstandigheden waren in Aardenburg dit jaar ideaal, de ruisende verwarming hoefde niet te branden en de zon zorgde niet voor ontstemmingen van de instrumenten. Van Veldhoven dirigeerde sober en liet ruimte aan de uitvoerders. Wel gaf hij alle belangrijke dynamische momenten aan. Hij benadrukte met deze interpretatie de tekst en vooral de dramatische passages en de dubbelkorigheid van het werk. Het was wel even wennen aan deze opzet in het openingskoor, er was geen sprake van onevenwichtigheid vanwege de asymmetrische opstelling. Naarmate de uitvoering vorderde werd mijn overtuiging dat de visie van Veldhoven een goede was, steeds groter.

De koralen werden sereen gezongen en contrasteerden goed met de expressief gebrachte koren. De orkesten waren fenomenaal en de solisten waren allen van goede kwaliteit, alleen de rol van Christus was mij iets te theatraal, dat kwam nog eens extra uit in de aria Komm, süsses Kreuz door bas Peter Harvey waarin zijn voordracht te nadrukkelijk was. Bovendien was het tempo toen en in de voorgaande koraal erg langzaam. Gelukkig zorgde Gerd Türk met zijn dynamische verteltechniek er voor dat dit weer rechtgetrokken werd. De uitvoering overtuigde in zijn geheel en er waren momenten van diepe ontroering zoals tijdens de aria Erbarme dich met een schitterend legato in zang en vioolpartij, de aria Aus Liebe met de werkelijk sublieme obligate partij voor fluit en oboe da caccia en het slotkoor waarin vooral het recitatief met Mein Jesu, gute Nacht, en de woorden in het koor Ruhe sanfte, sanfte Ruh voor kippenvel zorgde.

 

Matthäus-Passion van Bach

Door ripiënisten en orkest van De Nederlandse Bachvereniging, Kampen Boys Choir, Gerd Türk (tenor/evangelist), Amaryllis Dieltiens, Siri Karoline Thornhill (sopranen), Tim Mead, Matthew White (alten), Julian Podger, Charles Daniels (tenoren), Peter Harvey, Sebastian Noack (bassen), Jos van Veldhoven (dirigent). Gehoord zaterdag 27 maart in de Sint Baafs in Aardenburg.