Recensie Ensemble Lyrico

Recensie Mattheuspassion 2023
augustus 21, 2023

Lyrico: mooie combinatie met iets te weinig dynamiek

 

Jeanette Vergouwen-de Caluwe

 

De laatste uitvoering in de reeks zomerconcerten werd zaterdag 12 augustus in de Sint Baafskerk in Aardenburg verzorgd door het Ensemble Lyrico. Een ensemble dat in 2018 is opgericht door Lucia van Vugt. De vier zangers: Lucia van Vugt/sopraan, Geert Koskamp/altus, Dick Valk/tenor en Noël Casteleyn/bas brengen samen met gambist Ben Bults en klavecinist Arie de Bruyn een repertoire van Engelse renaissancemuziek.

De reeks 2023 werd zes keer goed bezocht en betekende voor de muziekliefhebber een aangename afwisseling in de ‘zomer’ maanden. Chapeau voor de organisatie en de samensteller van deze serie. De afwisseling was groot want naast toppers kregen ook andere musici een kans om op te treden.

Het programma van het Lyrico Ensemble deed me terugdenken aan mijn studententijd aan het conservatorium. We woonden alle lessen van de andere vocalisten bij en spraken op een keer af om een weekend samen de liederen van Dowland in te studeren. Nu eens niet als solist maar de vierstemmige zettingen. Het waren heerlijke dagen omdat we het zingen afwisselden met lange wandelingen door de Wouwse duinen. We leerden dat solo-zingen totaal anders was dan samenzang. En het duurde wel even voor we, door vooral naar de anderen te luisteren, de goede uitgebalanceerde kleurklanken konden overbrengen.

De wens van klavecinist de Bruyn voor aanvang van het concert: Ik wens u veel incasseringsvermogen, sprak me wel aan.

Het programma, opgebouwd rond de Engelse renaissancecomponist John Dowland (1563-1626) was goed samengesteld. De afwisseling van korte instrumentale composities (Dowland, Byrd en Randall) met vocale (solistisch en vooral vierstemmig) werken, was aangenaam.

Er werd correct en ook met stijlgevoel gemusiceerd, maar toch ontbrak er iets. Deze Engelse luitliederen vragen om een diepe inleving van de tekst en die teksten zijn vaak heel melancholisch, slechts enkele songs bevatten lichte humor of een heerlijk verliefd gevoel. Dat vraagt om een andere expressie en vooral dynamiek. Lyrico brengt de vocale werken erg mooi, zuiver en beheerst. Toch mag het van mij alles met iets meer dramatiek en vooral dynamiek vertolkt worden.

De vier vocalisten vormen een mooie eenheid, maar de klankkleuren van de middenstemmen kwamen minder goed over. Mede daardoor klonk de interpretatie soms wat vlak.

Ik ben ervan overtuigd dat hieraan gewerkt kan worden en dat Lyrico kan uitgroeien tot een kleurrijk(er) ensemble. Come heavy sleep was hier een voorbeeld van, het werd prachtig gezongen, maar de traan ontbrak. In darkness let me dwell kreeg een boeiende vertolking: de trieste tekst kwam over en het middendeel kreeg meer perspectief. De laatste zin gaf exact de eenzaamheid weer.

Juist de kleine versieringen en het toepassen van accelerando maken deze liederen mooi én spannend. De dialoog in Humour say tussen bas en sopraan klonk aangenaam en het bekende Come again was een geschikte afsluiter, die nog dynamischer gebracht zou kunnen worden.

Jammer dat de reeks zomerconcerten voorbij is. Hopelijk volgend jaar een voortzetting met hetzelfde recept.

 

Op www.bachstad.eu  zijn alle Recensies te vinden van concerten in de Sint Baafs georganiseerd door Bachstad Aardenburg.