Harmonieuze ode aan de muziek
Door: Jeanette Vergouwen PZC/BNDESTEM
Caecilia is een Romeinse martelares en wordt gezien als patrones van muziek, instrumentenmakers en zangers. Heel wat muziekgezelschappen en koren zijn vernoemd naar haar en in november is elk jaar Caeciliafeest, waarbij gemusiceerd wordt en vaak met een samenzijn waarbij gegeten en gedronken wordt eindigt. Een traditie die het Bachcomité (organisatie van deze concertenreeks) voortzet.
Händel componeerde in 1739 de cantate Ode for St. Caecilia’s Day. De tekst is geschreven door de dichter John Dryden. BachPlus, Il Gardelino en 9 vocalisten vertolkten o.l.v. Bart Naessens deze cantate als een feestelijk begin van een nieuw jaar.
In het werk vallen de twee instrumentale delen op door hun feestelijk karakter. In de Ouverture in Franse stijl met drie delen (langzaam, snel en rustig) was een wondermooi trio in het menuet te horen door 2 violen en altviool. In de March was de inbreng van de kopers gloedvol. De tekst verhaalt over de Schepping en over het laatste Oordeel, totaal tegenstrijdige taferelen, die het geheel spannender maken en waardoor er sprake is van verschillende emoties; van strijdvaardigheid en woede tegenover smart en harmonie. Het werk bevat recitatieven (accompagnato), aria’s en koren. Tenor Adriaan De Koster bewees de juiste stem te hebben voor Händel, Hij zong zijn recitatieven met een strakke, blanke stem die ontroerde. Sopraan Amaryllis Dieltiens bracht de aria, die een ode aan de muziek is, met gevoel. Het deel waarin de strijd wordt uitgebeeld werd door de tenor en een lekker fel koor met passende crescendo’s vertolkt. Een strijd die heldhaftig klonk door de inbreng van trompetten en pauken. Na de ritmisch krachtige March klonk de sopraanaria smartelijk, begeleidt door een klagende blokfluitpartij.
PLUIM
Het werk is een harmonieuze ode aan de muziek en daarom pas hier een extra pluim voor de instrumentale solisten (cello, blokfluit, trompet en orgel). Händel is een meester in het componeren voor de menselijke stem; de vondst om op het woord ‘warbling’ de stem een versiering te laten zingen die het tokkelen van de luit weergeeft, is geniaal. In de aria met een lofzang over het orgel zong sopraan Dieltiens pianissimo en strelend zacht. Organist Herman Stinders sloot deze aria met een virtuoze passage af. Het slotkoor klonk triomfantelijk. Bart Naessens dirigeerde in een plastische en effectvolle stijl. Hij gaf veel aandacht aan frasering en dynamiek.
Caecilia mag geëerd worden. Wat zou ik graag de hymne Hail Bright Cecilia van Henri Purcell horen uitvoeren door dit ensemble, en ook het Dixit Dominus van Händel.
Händelconcert
Ode for St. Caecilia’s Day. Door BachPlus, Instrumentaal en Vocaal ensemble o.l.v. Bart Naessens. Gehoord zondag 07 januari in de Sint Baafs in Aardenburg