Recensie BachPlus 2 oktober 2016

Philippe Herreweghe, foto Michiel Hendryckx
Recensie Matthäus Passion 2019
november 11, 2019
Recensie BachPlus 11 september 2016
november 7, 2019
BachPlus

De smarten van de menselijke ziel

Door Jeanette Vergouwen
Het cantateconcert kreeg als titel De smarten van de menselijke ziel mee. Dit was een verwijzing naar kommer en kwel en vele, vele tranen. Maar net als het weer was de afwisseling groot van zwarte wolken via stortbuien en opklaringen tot een fel blauwe lucht. Zo contrastrijk waren ook de drie werken die uitgevoerd werden, er werd gesmeekt, gejubeld en de tranen, zuchten en de vrees voor de dood werden afgewend door troost en berusting. BachPlus zorgde voor een topuitvoering. Opvallend deze keer waren de expressieve contrasten, de evenwichtige balans en de enorme inzet van zowel instrumentalisten als vocalisten.

De cantate Liebster Jesu, hör mein Flehen van Johann Michael Bach is een minitheaterwerk. Vocaal is het een aaneengesloten geheel waarin de sopraan en de bas een groot aandeel hadden. De eenvoudige begeleiding van strijkers en kistorgel was passend en ondersteunend.
Het motet Bone Jesu, care Jesu van Johann Kuhnau voor sopraan, 2 violen en basso continuo is een juweeltje. Kuhnau was organist, klavecinist en componist. Zijn invloed op tijdgenoten was groot en zijn stijl werd als moeilijk ervaren. Hij werkte met veel affecten. De tekst van dit motet is vurig en smartelijk tegelijk. De omspelingen van de tonen doen ingewikkeld aan en de enkele esclamazione (uitroep) deed denken aan de vocale techniek van de vroege barok. De twee violen brachten een stimulerende tegenpartij en de Basso Continuo klonk rustig en ondersteunend. Sopraan Griet De Geyter zong met een heldere zuivere stem en overtuigde met een juichend alleluja.

Cantate BWV 21, Ich hatte viel Bekümmernis van Bach heeft 11 delen. Het is een van zijn mooiste cantates. De tweedeling in het werk: zorgelijke delen in mineur en bevrijdende delen in majeur kwam goed uit. Opvallend in dit werk is de afwisseling van dramatiek en sereniteit. Bach schreef ook enkele mooie obligate partijen voor hobo en cello. Na de smartelijke dialoog tussen hobo en viool in de Sinfonia volgde een tweedelig koor vol contrasten. De Geyter zong de aria Seufzer, Tränen strak en met een ingehouden smartelijke ondertoon, geholpen door een mooie tegenpartij door de hobo. Tenor Reinoud Van Mechelen heeft geen groot volume, maar zong zijn aria’s vol expressie. Het duet tussen sopraan en bas (Ziel en Jezus) was een menselijke discussie (welles/nietes) en tenslotte de verzoening. Het koor Sei nun zufrieden met een ingewikkelde structuur werd knap vertolkt en dat gold ook voor het slotkoor waar het feestelijke extra uitkwam door de inbreng van trompetten en pauk.

Bachconcerten
Cantates van Kuhnau en Bach. Door BachPlus o.l.v. Bart Naessens. Gehoord zondag 2 oktober in de Sint Baafs in Aardenburg