Recensie BachPlus 15 november 2015

Recensie BachPlus 11 september 2016
november 7, 2019
BachPlus
Recensie BachPlus 15 juni 2014
november 7, 2019

Bart Naessens Photo: Marco Borggreve

Barthold Kuijken en BachPlus vormen gedroomde combinatie

Door Jeanette Vergouwen

De Cantatecyclus in de Sint Baafskerk draagt bij om van Aardenburg dé Bachstad te maken. Artistiek leider Bart Naessens zoekt elke keer naar nieuwigheden en experimenteert graag met de opstelling. Deze keer zat het publiek in de kop van het priesterkoor. Hierdoor kwam de muziek directer over en er was geen absorptie vanwege zijbeuken. Het concert was intiemer en dus is het een geslaagd experiment.

Het programma was goed samengesteld met eerst Nacket bin ich uit Musikalische Exequien van Heinrich Schütz. De tekst is niet bepaald opbeurend. De mens moet voorbereid zijn op de dood, maar graaf Heinrich Reuss deed dit wel op een excentrieke manier. Hij liet de teksten voor zijn begrafenis opstellen en liet zijn lijkkist beschilderen met teksten. Schütz componeerde een homogeen en uitgebalanceerd werk dat door zowel door instrumentalisten als vocalisten mooi vertolkt werd.

In het vijfde Brandenburgs concert van Bach bleek dat BachPlus en Barthold Kuijken (traverso) een gedroomde combinatie vormen. De uitvoering kwam dicht bij de perfecte interpretatie. Violiste Annelies de Cock en Korneel Bernolet (klavecimbel) speelden de andere solo partijen. De klavecimbel solo werd virtuoos met accelerandi en andere dynamische effecten gespeeld. Viool en traverso klonken wondermooi samen. Het langzame middendeel werd door de drie solisten aangrijpend en sereen vertolkt. In het slotdeel kwam ook het strijkerskwartet goed over, in de tutti-delen was de klank van het klavecimbel aan de zachte kant.

Het concert werd besloten met cantate 99 Was Gott tut ist wohlgetan van Bach. Opvallend in dit werk is de inbreng van oboe d’amore (Anne Van Lancker) en traverso. De tenoraria Erschüttre dich is moeilijk maar Sean Clayton kweet zich uitstekend van zijn taak. De traverso partij, met die heerlijke chromatische glissandi, was een streling voor het oor. Het duet Wenn des Kreuzes Bitterkeiten(altus en sopraan) was een juweel, temeer omdat de vocalen prachtig weerwerk kregen van de oboe en de traverso. Wat BachPlus deed was goed gedaan.

Bachconcerten
Werken van Bach en Schütz. Door BachPlus o.l.v. Bart Naessens m.m.v. Barthold Kuijken. Gehoord zondag 15 november in de Sint Baafs in Aardenburg