Recensie BachPlus 15 juni 2014

Recensie BachPlus 15 november 2015
november 7, 2019
Recensie BachPlus 7 december 2013
november 7, 2019
BachPlus

Feestelijke afsluiting cantatereeks

Door Jeanette Vergouwen

Het slotconcert van de eerste cantatereeks had als thema: ‘onuitputtelijke bron van vuur en liefde’. verwacht mocht worden dat er dus met liefde en vuur gemusiceerd zou worden. Bach zelf zorgde, in zijn cantates die feestelijk moesten klinken, altijd voor speciale partijen voor trompet. Maar ik heb nog meer genoten van de inbreng van de houtblazers.

Begonnen werd met de cantate BWV 175 Er rufet seinen Schafen mit Namen. Altus Alexander Schneider zong de aria Leite mich technisch goed en de aria klonk sonoor en pastoraal. De begeleiding van de drie blokfluiten was mooi. Knap was ook de obligate cellopartij in de tenoraria (José Pizarro), terwijl de trompetten triomfantelijk klonken in de aria, waarin de overwinning op de duivel wordt bezongen, gebracht door bas Joris Derder. Het slotkoraal werd sereen door alle vocalisten gezongen.

De Ouverture nr.3 in D (BWV 1068) is een voorbeeld van de vrije orkestsuite benadering van Bach, een Franse ouverture met een langzame opening en een snel fugatisch middendeel en daarna een reeks dansen. De Air kent iedereen, het is een air tendre, die vooral niet sentimenteel mag worden vertolkt. Dat gebeurde dan ook niet en overtuigde daardoor. De Gavottes en de Bourree werden zonder herhalingen gespeeld en de Gigue kreeg een dansante, pittige invulling.

Het thema vuur paste uitstekend bij BWV 34 O ewiges Feuer. Opvallend was het feestelijke openingskoor en de da capo aria voor de altus met een mooie begeleiding door de traverso’s.

De organisatie is blij met de groei van de vaste kern van het publiek. “We mikken op kwaliteit en willen Aardenburg verder ontwikkelen als Bachstad. Naast de Matthäus Passion dus elke maand een Bachconcert”, aldus voorzitter Arno Rootsaert. Dirigent Bart Naessens wil blijven experimenteren met de opstelling van de musici, wil zijn vaste groep van instrumentalisten behouden en de groep vocalisten uitbreiden. “Bovendien willen we naast werken van Bach ook aandacht besteden aan Schütz, Böhm en Buxtehude. Ons concept werkt en de musici houden van deze sfeervolle optredens, we zijn een hechte vriendenkring.”

Bachconcert
Door BachPlus ensemble o.l.v. Bart Naessens. Gehoord zondag 15 juni in de Sint-Baafskerk in Aardenburg