Recensie BachPlus 1 december 2019

Recensie BachPlus 12 januari 2020
januari 13, 2020
Philippe Herreweghe, foto Michiel Hendryckx
Recensie Matthäus Passion 2019
november 11, 2019
BachPlus De Wereldlijke Bach

Ensemble BachPlus zorgt voor een feestje

Door JEANETTE VERGOUWEN (verschenen in de PZC op 2 december)

Het ensemble BachPlus bracht gistermiddag in de Sint Baafskerk in Aardenburg een heel evenwichtig samengesteld programma dat veel afwisseling bood. De cantate Siehe, wie fein und lieblich ist schreef Georg Christoph Bach (de oudere broer van de vader van J.S. Bach) voor zijn verjaardag. In het werk onderstreept hij dat het heerlijk is om als drie broers weer eens samen te zijn.

Bach had waardering voor het werk van zijn oom, het werd ook duidelijk dat Bach goed geluisterd heeft naar de composities van zijn voorvaderen. Bijzonder knappe muziek met een hoog ontspanningsgehalte. De drie mannelijke solisten (bas en twee tenoren) zongen vol overgave en het plezier, dat verpakt zit in de muziek, werd goed onderstreept.

Even wankel

Bach schreef zijn suites (Ouvertures) voor het Collegium Musicum in Leipzig. De tweede suite BWV 1067 is gecomponeerd voor strijkers en traverso (solo). In Aardenburg speelde Carlota Ingrid Garcia deze virtuoze en technisch moeilijke solopartij. De balans in het ensemble was in het begin even wankel maar werd goed hersteld en het langzame slotdeel werd overtuigend gebracht. De suite van de zes dansen is gewoon heerlijke muziek. De Cantate Zerreisset, zersprenget, zerstrümmert die Gruft/Der zufriedengestellte Aeolus (BWV 205) was de feestelijke hoofdbrok van het concert.

Gehoord op 1 december 2019 in de Sint Baafskerk te Aardenburg. Uitvoering door BachPlus onder leiding van Bart Naessens.

Bron foto: Amaryllis Dieltiens